Składniki na 4 porcje:
około 1kg wiśni
dwie łyżki mąki ziemniaczanej
cukier lub słodzik do smaku
woda
+ pół paczki (200g) makaronu
świeżo zerwane wiśnie |
Wiśnie najpierw trzeba umyć i wypestkować. Ja pestkuję ręcznie, po prostu przyciskam wiśnię i pestka sama wychodzi z dojrzałego owocu.
wydłubane pestki |
same wiśnie bez pestek |
Gotowe wiśnie wrzucamy do garnka i wlewamy mniej więcej tyle wody ile jest owoców, żeby zupa wyszła aromatyczna. Gotujemy przez kilkanaście minut i dosładzamy do smaku.
gotujące się wiśnie |
Żeby uzyskać lepszą konsystencję, bo w tym momencie zupa jest bardzo wodnista rozrabiamy dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie.
mąka ziemniaczana z wodą przed rozmieszaniem |
Wlewamy mąkę ziemniaczaną z wodą do gotujących się wiśni i mieszamy. Zupa będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu.
zupa po zgęstnieniu |
Podajemy z gotowanym makaronem (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) i gotowe.
zupa wiśniowa z makaronem |
Jedna porcja słodzona słodzikiem ma 325 kcal, jeśli słodzona cukrem to adekwatnie więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz