piątek, 20 lipca 2012

zupa wiśniowa

Zobiłam zupę wiśniową, jedyne danie, które pamiętam z przedszkola.

Składniki na 4 porcje:
około 1kg wiśni
dwie łyżki mąki ziemniaczanej
cukier lub słodzik do smaku
woda
+ pół paczki (200g) makaronu

świeżo zerwane wiśnie


Wiśnie najpierw trzeba umyć i wypestkować. Ja pestkuję ręcznie, po prostu przyciskam wiśnię i pestka sama wychodzi z dojrzałego owocu.

wydłubane pestki

same wiśnie bez pestek

Gotowe wiśnie wrzucamy do garnka i wlewamy mniej więcej tyle wody ile jest owoców, żeby zupa wyszła aromatyczna. Gotujemy przez kilkanaście minut i dosładzamy do smaku. 

gotujące się wiśnie

Żeby uzyskać lepszą konsystencję, bo w tym momencie zupa jest bardzo wodnista rozrabiamy dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie.

mąka ziemniaczana z wodą przed rozmieszaniem

Wlewamy mąkę ziemniaczaną z wodą do gotujących się wiśni i mieszamy. Zupa będzie miała konsystencję rzadkiego kisielu. 

zupa po zgęstnieniu

Podajemy z gotowanym makaronem (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) i gotowe.

zupa wiśniowa z makaronem

Jedna porcja słodzona słodzikiem ma 325 kcal, jeśli słodzona cukrem to adekwatnie więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz