Składniki:
około pół kilograma pomidorów
garść zielonych oliwek (pokrojonych)
2 łyżki oliwy
dwa duże ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
jedna kulka mozzarelli (potarta)
pomidory |
czosnek i bazylia (użyłam dwukolorowej) |
pokrojone oliwki |
tarta mozzarella |
makaron pełnoziarnisty |
Pomidory umyłam, osuszyłam i wydrążyłam gniazda nasienne. Pozbyłam się pestek, które są twarde i przeszkadzają w potrawie.
pomidory pozbawione gniazd nasiennych |
pokrojone pomidory i posiekana świeża bazylia |
Na patelni na oliwie podsmażyłam czosnek i oliwki. Potem dodałam pomidory z bazylią i lekko podsmażyłam, żeby się pomidory były ciepłe ale się nie rozpadły.
podsmażone oliwki z czosnkiem z świeżymi pomidorami i bazylią |
Potem dodałam makaron ugotowany al dente (aż 2 minuty krócej niż było na opakowaniu) i wszystko wymieszałam. Na talerzu posypałam tartą mozzarellą. Dobre na ciepłe dni, szczególnie jak można zjeść w ogrodzie.
gotowy makaron z pomidorami, oliwkami, czosnkiem, bazylią i mozzarellą |
oooo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń