czwartek, 26 lipca 2012

makaron z pomidorami, oliwkami i mozzarellą

Dziś zrobiłam na obiad makaron z pomidorami, oliwkami i mozarellą. Zabazowałam na przepisie na pasta aglio e olio. Jedna porcja ma około 500 kcal, przepis na 4 porcje.

Składniki:
około pół kilograma pomidorów
garść zielonych oliwek (pokrojonych)
2 łyżki oliwy
dwa duże ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
jedna kulka mozzarelli (potarta)
400g makaronu pełnoziarnistego
pomidory

czosnek i bazylia (użyłam dwukolorowej)

pokrojone oliwki
tarta mozzarella

makaron pełnoziarnisty

Pomidory umyłam, osuszyłam i wydrążyłam gniazda nasienne. Pozbyłam się pestek, które są twarde i przeszkadzają w potrawie.

pomidory pozbawione gniazd nasiennych

Pokroiłam pomidory w kostkę. Dorzuciłam do nich posiekaną bazylię.

pokrojone pomidory i posiekana świeża bazylia

Na patelni na oliwie podsmażyłam czosnek i oliwki. Potem dodałam pomidory z bazylią i lekko podsmażyłam, żeby się pomidory były ciepłe ale się nie rozpadły.

podsmażone oliwki z czosnkiem z świeżymi pomidorami i bazylią

Potem dodałam makaron ugotowany al dente (aż 2 minuty krócej niż było na opakowaniu) i wszystko wymieszałam. Na talerzu posypałam tartą mozzarellą. Dobre na ciepłe dni, szczególnie jak można zjeść w ogrodzie.

gotowy makaron z pomidorami, oliwkami, czosnkiem, bazylią i mozzarellą

1 komentarz: