poniedziałek, 16 lipca 2012

pizza

Mój pierwszy wpis. Przepis na pizzę, także na cieście z pełnoziarnistej mąki (dla tych na diecie). Ćwiartka takiej pizzy ma w zależności od tego jakie są dodatki 350-500 kcal.

Ciasto:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 280g mąki tortowej)
150ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek

Najpierw rozpuściłam drożdże w 50ml ciepłej wody (nie gorącej, żeby nie zabić drożdży!) z cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawiłam na 10 minut, żeby urosło. Potem wlałam urośnięte drożdże do reszty składników i zagniotłam ciasto. Uformowałam kulkę i zostawiłam na dwie godziny, żeby ciasto urosło.

urośnięte ciasto z mąki pełnoziarnistej

urośnięte ciasto z mąki tortowej


Sos pomidorowy (na dwie pizze):
duża puszka pomidorów (800ml)
łyżeczka cukru
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
4 gałązki świeżego oregano

oregano :)


Pomidory z puszki pokroiłam w kostkę, dodałam przyprawy i posiekane oregano i gotowałam na małym ogniu aż pomidory się praktycznie rozpadły i sos stał się gęsty.

gotowy sos pomidorowy

Spód pizzy uformowałam po prostu używając wałka, położyłam na blasze, posmarowałam sosem pomidorowym i dodałam dodatki (salami, tuńczyk z puszki, ostra papryczka, oliwki, suszone pomidory, świeży pomidor, rukola, bazylia, nać pietruszki, czosnek, mozzarella)


surowa pizza na normalnym cieście

surowa pizza na cieście z  pełnoziarnistej mąki


Piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 20 minut. Dodajemy surowe dodatki: rukolę i bazylię. I gotowe.


gotowa pizza na tradycyjnym cieście

gotowa pizza na cieście z pełnoziarnistej mąki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz